Kristmıs Ammani

Hayatındaki ilk Kristmısı geçen yıl kaynanasının evinde yaşamış biri olarak Ürdün'deki (bundan bir ay kadar önce başlayan) Kristmıs çılgınlığına başta bir anlam verememiştim. Türkiye'de yeni yıl kutlamalarına bile laf edenler olduğundan öyle ulu orta "haydi Noel'e, haydi kurtuluşa" süsleme-kutlamalarını "bir Orta Doğu ülkesi"nde beklemiyordum. Markette çalan Noel ilahilerinden tutun da ciminden kafesine her köşede bulunan Noel ağaçlarına, ha bir de camlardaki haç süslemelerine kadar tam teşekküllü Kristmıs kutluyoruz burada.
"Santa, neredesin?" diye soruyor resimde. Dozan wa Awtar adında bir koronun konser posteri bu. Şimdi bloğumun başına geçme sebebim de 1 saat önce, tıpkı İzmir'de makineyle lokma döktükleri gibi makineden dökülmüş leziz falafellerle uğurlandığımız "Kristmıs Ammani" adlı konserden hoşuma giden ayrıntıları yazmak istemem.

"Jingle bells, jingle bells"ler halaylar, mendillerle açıldı, davullar darbukalar beraberinde gitti. Her yerin mutfağı ayrı ya, hindi yerine msakhenler, falafeller hazırlatıldı yabancı gelinlere. 3 küçük kız çocuğu mıymıntının teki bir büyüğü kardan adam yapmaya çağırdı (ağlattılar beni piç kuruları!), sonunda ikna oldu büyük de bidonların etrafına sarılı bezlerden başında kufiyesiyle bir Arap kardan adam yaptılar.

Falafel getirme bahanesiyle evdeki genç kıza aşkını ilan eden çocuğun onca flörtleşmeden sonra alıp alabildiği bir öpücük yerine "don't touch" yanıtı oldu. "Ah Santa'm, beni bırakıp da nerelere gidersin haşin erkeğim?" diye yanıp tutuşan azgın kadın da uzunca bir bekleyişin ardından gelen adama "artık canım çekmiyor" tepkisi verdi.

"Bilin bakalım kocam bana ne aldı?" diye birbirleriyle yarışan kadınlar sahip olduklarını kıyasladıkça mutsuzlaştılar. "Hediyeyi n'eyleyim, bana seni gerek seni" diyen romantik şarkıdan bir müddet sonraydı bu.

Sonra "kar nerede?"," kar yağsın artık, kaaar!" hezeyanları kokoş bir kadının Adele'den "hello, it's me"yle sahneye girmesiyle alt üst oldu. Skiing'e bayıldığını, ex-husband'ıyla sık sık yaptıklarını anlatan kadın, maestrodan "Şik Şak Şok" çalmasını isteyince "haaa bu öyle bir şov değil yani" diye üzülerek yerine geçti.

Özetle, Kristmıs içime sindi benim, biz de kutlayalım ayol bu Noel neşesini, ne var sanki? Joy, joy, joy! https://www.youtube.com/watch?v=DjZVmTNA0YM

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dillerden düşmeyen 12 Arapça ifade

Norveççe Öğrenmeye Nereden Başlamalı?

Norveç'in "ayıp" gençlik dizisi: Skam