Norveç'in parası, kartla tek çekimi

Norveç'in yeni tasarım banknotları bu yaz piyasaya sürülecek. Ülkenin denizle olan ilişkisini sembolize eden, pamuk kağıda basılı, görme engellilerin dokunarak tanıyabileceği harika paracıkların hikâyesini Norveç'in merkez bankası Norges Bank'ın sitesinden İngilizce okuyabilirsiniz. Ama ben bu yazıda elle tutulan, gözle görülen paradan bahsetmeyeceğim çünkü Norveç'te kullanılmıyor!

Evet, Norveç'te her yerde ama her yerde kart kullanılıyor. Takside, otobüste, feribotta, ne bileyim işte, bizim kart kullanmaya alışkın olmadığımız neresi varsa. Ama kart sistemleri bizimkinden accık farklı.

Size oluyor mu bilmiyorum ama ben çok tutmamış bir market alışverişimi kartla ödemeye kalktığımda, hele de arkamda çok bekleyen varsa, bağlantı kuruldu kurulamadı diye beklerken geriliyorum. Çünkü bazen o bağlantı bir türlü kurulamıyor ve üç kuruş için onca insanın vaktinden çalıyor.

Norveç'te ise durum farklı, onlardaki kart sistemi ülke içinde ayrı bir program mı denir, ulusal bir ağ üzerinden kurulmuş, bu sayede ödemenizi hemen cırt cırt (gerçekten birkaç saniye içerisinde) yapabiliyorsunuz. Bizdeki gibi kartınızı kasiyere, garsona felan da vermiyorsunuz; POS cihazı sizin önünüzde, kartınızı takın yazıyor, çalışan sadece miktarı giriyor kendi önündeki tuşlardan, şifreni girer girmez kartınızı alın yazısı çıkıyor. İşte bu kadar basit!

Buraya kadar ok ama beni Norveç'te en şaşırtan şey bahşişin dahi kart üzerinden verilmesi oldu. Diyelim bir yemek yediniz, 120 NOK tuttu. POS cihazında üstte o miktar yazıyor, altına da ödemek istediğiniz miktarı giriyorsunuz. Diyelim 130 verdiniz, 10 kron kart üzerinden bahşiş oluyor.

Demem o ki, şimdiye kadar yalnızca hediye olarak zarf içinde gördüğüm Norveç Kronu, çerçevelenip duvara asılacak yeni tasarımıyla eskisinden daha göz önünde olacağa benziyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dillerden düşmeyen 12 Arapça ifade

Norveççe Öğrenmeye Nereden Başlamalı?

Norveç'in "ayıp" gençlik dizisi: Skam